Gevolgen van de Coronacrisis in de retail
"Peter Janssen over de gevolgen van de Coronacrisis in de retail."
Tijdens de coronacrisis zijn veel ondernemingen erg onzeker over de manier waarop zij promotie willen/kunnen maken. Sinds enkele maanden leven we in een bizarre “anderhalve meter samenleving” wat met zich meebrengt dat mogelijk de winkelinrichting moet worden aangepast om zodoende de sociale onthouding te kunnen waarborgen. Ten gevolge hiervan hebben niet alle winkels voldoende ruimte om evenveel displays te plaatsen als voorheen.
Voor de Coronacrisis plaatsten sommige merken vanuit een standaard voorraad, vaak algemene displays voorzien van één soort opdruk. Tijdens de crisis zien we dat klanten sneller overwegen om kleinere oplages digitaal te bestellen. Gelukkig is dit laatste bij Endless Branding mogelijk. Één van onze specialiteiten is namelijk om digitaal te produceren. Deze digitalisering gaat van pre-press en printing tot een volledige digitale afwerking. Wij blijven investeren in digitalisatie en modernisering van ons machinepark en workflow. Momenteel zijn wij druk bezig met het realiseren van onze eigen energievoorziening. We willen namelijk zo snel mogelijk volledig CO2-neutraal produceren. De volgende stap is wellicht een CO2-negatieve productie...?
Het is belangrijk om niet alleen maar bezig te zijn met de beperkingen. Deze bizarre tijd biedt namelijk ook heel veel kansen. Endless Branding probeert zoveel mogelijk in te spelen op deze nieuwe situatie. Zo zijn we begonnen met het produceren van hygiëne producten (kuchschermen, coronaschermen, vloerstickers, hangborden, etc..). Ook hebben wij ons kantoorpand volledig voorzien van een nieuwe (kartonnen) inrichting en proberen wij meer tijd te steken in onze website en client portals.
Natuurlijk hebben ook wij gezorgd voor 'corona-proof' kantoorruimtes. Onze werknemers zitten op minimaal anderhalve meter van elkaar, we hebben zelf ook kuchschermen geplaatst en ons kantoorpand voorzien van de mogelijke anderhalve meter signing zoals vloerstickers, t-shirts en borden. Het thuiswerken is in een productie bedrijf moeilijker te realiseren, ook onze designers hebben veelal machines nodig om o.a. proef-modellen te maken. Daarbij ervaren wij dat de beste ideeën nog steeds ontstaan tijdens fysieke brainstormsessies en niet in bijvoorbeeld een digitale Zoom meeting. Maar daar waar mogelijk, wordt zeer zeker ook vanuit huis gewerkt. Commercie, onze online portals en de diverse socials zijn makkelijk te beheren vanuit thuis. Ook zien wij dat het klantcontact voornamelijk digitaal plaatsvindt via Zoom, Microsoft Teams en Skype.
Covid heeft ervoor gezorgd dat grote evenementen als het Eurovisie Songfestival, het EK en de Olympische Spelen zijn afgelast. De event-sector is daarom hard getroffen. Ten gevolge hiervan merken wij dat het voor sommige merken moeilijk is om hun marketing strategie te veranderen en in te spelen op andere gebeurtenissen dan de gangbare events.
Daarentegen heeft Covid er wel weer voor gezorgd dat op een bepaald moment mensen meer tijd overhouden om in de tuin te werken, om te klussen of om een werkplek thuis te creëren. Hierdoor krijgt Endless Branding weer meer kansen in de doe-het-zelfbranche.
Kortom de Coronacrisis heeft niet alleen veel veranderd binnen Endless Branding maar ook in de Europese Retail overall. Als ondernemer blijf je dan ook te allen tijden nadenken over een mogelijke tweede golf. Wat gebeurt er in de toekomst? Hoe snel krijgen we de oude situatie terug? Kunnen wij ongestraft producten uit Azië blijven inkopen? Of moeten we meer zelf gaan ontwikkelen? Een glazen bol hebben wij helaas niet maar wat wij wel weten is dat het met name in deze periode belangrijk is om te blijven investeren en innoveren.